Úgy tartják, a szezámmag Indiából származik, a hindu Yama istenség által megáldott mag, így Keleten a halhatatlanságot jelképezi. Sőt, még afrodiziákumként is használták az ókori Rómában mézzel keverve, a katonák közt igen nagy népszerűségnek örvendett. Hippokratész gyógyító erejében hitt, többször is megemlíti. És ez bizony így is van!
Súlyarányosan például hétszer több kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej, így szezámmagot eszegetve még a tejet nem tolerálók is bőséges kálciumhoz juthatnak. Akiknek fájdalmas a menstruációjuk, azokon is segíthet e mag, pontosan a kálciumnak köszönhetően, ugyanis fájdalomcsillapítóként hat.
Sok benne továbbá az E, B1, B2 és D vitamin, a foszforsav, a lecithin. Kétféle különleges rosttípust is tartalmaz, melyeket együttesen lignánoknak hívunk és melyeknek koleszteincsökkentő hatásuk van, illetve a vérnyomásra is kedvezően hatnak. Egy kutatás szerint a melanoma sejtek burjánzását is gátolja. De álmatlanság és fáradság ellen is hatékony fegyver és felpörgeti az anyagcserét.
Az utóbbi időkben két szezámos-mézes csoda is bekerült a repertoáromba. Mindkettő ropogtatnivaló. Az egyik reggelinek tökéletes, joghurthoz, a másik akkor, amikor éppen hogy csak bekapnánk valamit a nagy rohanásban.
Ez utóbbi a szezám szelet. Édes, cukros egészségtelenség. Cserébe finom!
Hozzávalók
- 20 dkg cukor
- 2 ek. víz
- 2 kk méz
- 20 dkg szezámmag
Elkészítés
- Készítsük elő a szilikonos sütőpapírt, vágjunk kettő darab tepsi-méretű ívet. Készítsük elő a nyújtófát!
- A szezámmagot kis lángon pirítsuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz!
- A cukrot a vízzel karamellizáljuk egy lábasban. Addig kevergessük, míg el nem éri az aranybarna, folyós állapotot. Itt is csak kis lángot használjunk!
- Adjuk hozzá a mézet, keverjük el.
- Öntsük a mézes karamellbe a szezámmagot, jól keverjük el!
- Most jönnek a gyors mozdulatok: öntsük a masszát az egyik sütőpapírra, amit előzőleg a nyújtódeszkára helyeztünk. Tegyük rá a másik sütőpapírt és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki a forró masszát 3-5 mm vastagságra. Gyorsan vegyük le a tetejéről a sütőpapírt és késsel azon melegében daraboljuk fel. Ha kihűlt, fogyasztható. Vigyázzatok a fogaitokra!
Szerettem volna én ennek egy feltuningolt változatát is elkészíteni, sok-sok maggal. Amolyan müzliszelet gyanánt. Sajnos nem sikerült, cserébe megkaptam a legízletesebb granolát! Tudjátok, amit reggel a joghurtba önthettek, esetleg tovább ízesítve aszalványokkal vagy lekvárokkal. Így készítsd el:
Hozzávalók
- fél bögre kókuszreszelék
- 2 bögre zabpehely (natúr)
- 1 bögre napraforgómag (natúr)
- fél bögre szezámmag
- 1 bögre dió-mandula (picire zúzva)
- 1 bögre méz
- fél bögre kókuszolaj vagy zsír, olvasztva
- 2 kiskanál fahéj
Elkészítés
Mindent keverjünk jól el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (a nagyba). Nagyon jól összetömörítjük, ahogy csak tudjuk, majd légkeveréses sütőben legalább 1 órára bent hagyjuk 100-150 fokon. Ha van egy kis színe már, kész. Tányérban összetörjük falatnyi darabokra, majd befőttes üvegben lehet tárolni (ha kihűlt).
***
Hamarosan megtartjuk a mézes receptek versenyét! Hogy le ne maradjatok róla, íratkozzatok fel hírlevelünkre >>> ITT!