Mézművészet

Facebook Mézművész

fb_mm.jpg

Hírlevél (katt a logóra)

hirlevel_mm_1.jpg

 

 

 

 

 

Friss topikok

Mézes-szezámos ropogósok

2014.08.21. 15:03 Mézművész

Úgy tartják, a szezámmag Indiából származik, a hindu Yama istenség által megáldott mag, így Keleten a halhatatlanságot jelképezi. Sőt, még afrodiziákumként is használták az ókori Rómában mézzel keverve, a katonák közt igen nagy népszerűségnek örvendett. Hippokratész gyógyító erejében hitt, többször is megemlíti. És ez bizony így is van!

szezam2.jpg

Súlyarányosan például hétszer több kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej, így szezámmagot eszegetve még a tejet nem tolerálók is bőséges kálciumhoz juthatnak. Akiknek fájdalmas a menstruációjuk, azokon is segíthet e mag, pontosan a kálciumnak köszönhetően, ugyanis fájdalomcsillapítóként hat.

Sok benne továbbá az E, B1, B2 és D vitamin, a foszforsav, a lecithin. Kétféle különleges rosttípust is tartalmaz, melyeket együttesen lignánoknak hívunk és melyeknek koleszteincsökkentő hatásuk van, illetve a vérnyomásra is kedvezően hatnak. Egy kutatás szerint a melanoma sejtek burjánzását is gátolja. De álmatlanság és fáradság ellen is hatékony fegyver és felpörgeti az anyagcserét.

Az utóbbi időkben két szezámos-mézes csoda is bekerült a repertoáromba. Mindkettő ropogtatnivaló. Az egyik reggelinek tökéletes, joghurthoz, a másik akkor, amikor éppen hogy csak bekapnánk valamit a nagy rohanásban.

Ez utóbbi a szezám szelet. Édes, cukros egészségtelenség. Cserébe finom!

Hozzávalók

  • 20 dkg cukor
  • 2 ek. víz
  • 2 kk méz
  • 20 dkg szezámmag

szezam1.jpg

 Elkészítés

  • Készítsük elő a szilikonos sütőpapírt, vágjunk kettő darab tepsi-méretű ívet. Készítsük elő a nyújtófát!
  • A szezámmagot kis lángon pirítsuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz!
  • A cukrot a vízzel karamellizáljuk egy lábasban. Addig kevergessük, míg el nem éri az aranybarna, folyós állapotot. Itt is csak kis lángot használjunk!
  • Adjuk hozzá a mézet, keverjük el.
  • Öntsük a mézes karamellbe a szezámmagot, jól keverjük el!
  • Most jönnek a gyors mozdulatok: öntsük a masszát az egyik sütőpapírra, amit előzőleg a nyújtódeszkára helyeztünk. Tegyük rá a másik sütőpapírt és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki a forró masszát 3-5 mm vastagságra. Gyorsan vegyük le a tetejéről a sütőpapírt és késsel azon melegében daraboljuk fel. Ha kihűlt, fogyasztható. Vigyázzatok a fogaitokra!

Szerettem volna én ennek egy feltuningolt változatát is elkészíteni, sok-sok maggal. Amolyan müzliszelet gyanánt. Sajnos nem sikerült, cserébe megkaptam a legízletesebb granolát! Tudjátok, amit reggel a joghurtba önthettek, esetleg tovább ízesítve aszalványokkal vagy lekvárokkal. Így készítsd el:

Hozzávalók

  • fél bögre kókuszreszelék
  • 2 bögre zabpehely (natúr)
  • 1 bögre napraforgómag (natúr)
  • fél bögre szezámmag
  • 1 bögre dió-mandula (picire zúzva)
  • 1 bögre méz
  • fél bögre kókuszolaj vagy zsír, olvasztva
  • 2 kiskanál fahéj

Elkészítés

Mindent keverjünk jól el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (a nagyba). Nagyon jól összetömörítjük, ahogy csak tudjuk, majd légkeveréses sütőben legalább 1 órára bent hagyjuk 100-150 fokon. Ha van egy kis színe már, kész. Tányérban összetörjük falatnyi darabokra, majd befőttes üvegben lehet tárolni (ha kihűlt).

granola.jpg

 ***

Hamarosan megtartjuk a mézes receptek versenyét! Hogy le ne maradjatok róla, íratkozzatok fel hírlevelünkre >>> ITT!

(A hírlevélreől bármikor leíratkozhattok, csak hát nem érdemes :-) Havi max. 4 hírlevél kerül kiküldésre, nem fogunk túlzásokba sem esni!)

komment

Címkék: méz szezám granola

süti beállítások módosítása