Mézművészet

Facebook Mézművész

fb_mm.jpg

Hírlevél (katt a logóra)

hirlevel_mm_1.jpg

 

 

 

 

 

Friss topikok

11 étel a jól működő immunrendszerért

2014.09.03. 12:47 Mézművész

Gyorsan bekopogott az ősz. Sajnos és végre! Sajnos, mert vége a nyár szépségeinek – bár még reméljük megmutatja magát öregasszonyosan. És végre: jönnek hamarosan az ősz csodái! Persze a megfázások időszaka is ez, de egy kis odafigyeléssel úrrá lehetünk rajta. Például dolgozzunk egy kicsit az immunrendszerünkön, nem késő! Az alábbi 11 ételféleség jó szolgálatot tesz mind a megelőzésben, és még erősebben akkor, ha már nyakunkon a baj!

1. A jó öreg tyúkhúsleves

Nemcsak a szükséges folyadék-mennyiséggel lát el bennünket, hanem nyálkaoldó hatással is bír, ha már erősen eldugult az orrunk vagy sok a lerakódás toroktájon. Egy kevés gyulladásgátló hatást is tulajdonítanak neki, ami csökkentheti a megfázás tüneteit. Kutatások szerint a zacskós/kocka leves is ugyanolyan hatékony, mint a nagyi levese…

2. Hagyma és fokhagyma

Ezekkel akár a húslevesed is feldobhatod, de bármilyen más ételben is természetesen megteszik hatásukat. Rengeteg antiszeptikus és immunrendszert erősítő összetevőt tartalmaznak. Extra tulajdonságként a fokhagyma az elzáródott homlok- és arcüreget is segít felszabadítani!

1.jpg

3. Gombák

A gombák a citokinek termelődését fokozzák, mely sejtek a fertőzések legyőzésében segítenek. (A citokinek a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Az immunválasz során többek közt ennek szabályozásában és az információközvetítésben van fontos szerepe a citokineknek.) Ezen felül tartalmaznak immunrendszert támogató poliszacharidokat is. A „legjobb” gombák a siitake, a maitake és a reishi (ganoderma). Szóval, irány a kínai étterem!

4. Citrusok

A citrusoknak magas a C vitamin tartalmuk. Tanulmányok szerint ez az antioxidáns a megfázás tüneteit 23%-kal képes csökkenteni, és mindehhez csupán 1-8 gramra (1000-8000 mg) van szükség. Egyéb növények, melyeknek magas a C vitamin tartalmuk: papaya, édesburgonya, paradicsom, brokkoli, bimbóskel, csemegepaprika.

2.jpg

5. Joghurt

Tanulmányok szerint napi egy pohár alacsony zsírtartalmú joghurt elfogyasztása 25 százalékkal csökkenti a megfázásra való hajlamot. A jótékony baktérium a Lactobacillus reuteri, melyről azt találták, hogy eredményesen gátolja azon vírusok szaporodását, melyek a szervezetet betegségekkor támadják meg. Nem minden joghurt tartalmazza ezt a baktériumot, úgyhogy a bevásárló listára ezt is írjátok fel!

6. Immunerősítő kiegészítők

Míg a joghurt nagyszerű forrása a probiotikumoknak, másra is szükségünk lehet. Ilyen a D vitamin és az Omega 3 zsírsavak.

3.jpg

7. Fűszerek

Az erős fűszerek is immunerősítők, mint a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya és az oregánó.

8. Fekete bors

Milyen ironikus, hogy az a fűszer, melytől köztudottan tüsszögni kell segít a nátha elűzésében! A bors egyik alkotóelme, a piperin láz- és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír.

9. Gyömbér

A gyömbér a kaparó torkot eredményesen kezeli, de tartalmaz olyan összetevőket is (sesqui-terpének), melyek a rhinovírusokat, a megfázás vírusainak leggyakoribbjait veszik célba. De a köhögést is mérsékli e növény. Továbbá természetes láz- és fájdalomcsillapító és enyhe nyugtató. Reszelj a teádba egy kiskanálnyit belőle, vagy készíts gyömbér teát! (Akár boltit, akár a növényt leforrázva.)

3b_1.jpg

10. Forró tea

A forró tea nyugtatólag hat és nagyszerű otthoni „gyógyszer”, mely segíti a nyálka oldását és biztosítja a megfelelő folyadékmennyiséget. A gyógyteák mellett igyunk zöld vagy fekete teákat, melyek flavonoidokat tartalmaznak, melyek hatékony antioxidánsok.

11. Méz

A méznek több gyógyhatása is ismeretes. Mivel bevonja a torkot, természetes módon csökkenti a fájdalmat. (Ha kristályos mézet választassz, akkor pedig mechanikai úton távolítja el a lerakódott nyálkát.) Antioxidáns és antimikrobiális hatása is ismeret, ami segít a vírusok, baktériumok és gombák elleni harcban. Azt mondják, a hajdinamézben (pohánka) van a legtöbb antioxidáns. (Ne feledjétek, egy évnél fiatalabb gyereknek nem adunk mézet!)

4.jpg

*

Hogy le ne maradj a következő érdekességünkről, iratkozz fel hírlevelünkre. Hamarosan itt adunk hírt legújabb játékunkról, melyben legalább 50 nyertesünk lesz!

Feliratkozom!

*

A cikk az alábbi összefoglaló alapján készült: forrás. A listát a Topical BioMedics és a New York-i Northern Dutchess Kórház Járóbeteg Táplálkozási Osztályának vezetője, Roufia Payman állította össze nekünk.

4 komment

Címkék: méz immunrendszer immun erősítés

süti beállítások módosítása