Mézművészet

Facebook Mézművész

fb_mm.jpg

Hírlevél (katt a logóra)

hirlevel_mm_1.jpg

 

 

 

 

 

Friss topikok

Szappankészítés kisgyerekkel (képekkel!)

2014.09.18. 11:26 Mézművész

Szappant főzni veszélyes üzem a lúg miatt. Sosem csinálom, ha otthon vannak a gyerekeim. Viszont szappant készíteni lehet úgy is, hogy kész szappant használunk, és akkor már nincs jelen a lúg. Vigyázni így is kell, de a játékszabályok betartásával nincs mitől tartani.

Ezekre van szükséged:

  • kész szappanok. Rajtuk sok múlik. Melegíteni fogjuk, olvasztani, és ha nem megfelelő tulajdonságú, az eredmény sem lesz megfelelő. Ezt bizony ki kell tapasztalni!
  • egy befőttes üveg, amiben megolvasztod a szappant. Ez utána nehezen mosható el, válassz olyat, amit el is dobhatsz. Használhatsz konzervdobozt is, az is jó.
  • színezők, illatok tetszés szerint
  • szilikon forma
  • eszközök: kés, vágódeszka, mikró/gáztűzhely

1.JPG

1. Készíts elő mindent!

2.JPG

2. Ha szeretnéd a szappanodat kicsit "cifrázni", farigcsálj némelyik hozzávalóból formákat. Itt egyszerű kockák készültek, de lehet szívecskét is faragni vagy krumplihámozóval kis pöndörödő csíkocskákat vágni.

3.JPG

3. Reszeld le a szappant, amit olvasztani fogsz sima konyhai sajtreszelővel!

4.JPG

4. Ha kész, tedd az üveget a mikróba! Nagyon fontos: a szappant nem akarjuk felforralni, csak azt akarjuk, hogy megolvadjon. Így kis időkre tedd be (az elején 15-20 mp, majd akár csak 5 mp!), mindig ellenőrizd az állagát. Ha forr és büdös, az már sok volt :-) Gáztűzhelyen egyébként ez biztonságosabban elvégezhető. Forró vízbe állítsd bele a befőttes üveget és melegítsd lassan. Itt még meg is keverheted a masszát, hogy egyenletesen alakuljon a dolog. Ezt a műveletet persze már ne a gyerekek végezzék!

5.JPG

5. Közben a kis szilikon formákban elhelyezzük a "díszítő elemeket", a szappandarabkákat. Majd erre kerül a massza, amibe szintén tehetünk a "díszből". A masszába színezéket, ill. illatanyagot is keverhetsz!

6.JPG

6. A mi végeredményünk: ilyen, amikor túlmikrózzuk a szappant...Legközelebb jobban odafigyelünk!

7.JPG

7. Amikor fürdőgolyót készítettünk, beszereztünk kis műanyag gömböt is. Ha kesztyűd is van, akkor a kicsit meghűlt masszát beletömködheted a golyóba, jó erősen, és előállnak a szappangolyók. Március 15-én készült nálunk a piros-fehér-zöld szappanmaradékokból :-)

8.JPG

Ha szeretnél továbblépni és jobban elsajátítani az otthoni szappankészítést, ajánlom figyelmedbe két könyvünket, a Szappankészítés lépésről lépésre, illetve a Kozmetikumok készítése otthon címűt, most akcióban megvásárolhatod. A szeptember amúgy is a "szappanosok" hónapja nálunk, 15%-os kedvezménnyel hírlevél feliratkozóinkak. Feliratkozni *** ITT *** tudsz!

komment

Címkék: szappan

süti beállítások módosítása