Mézművészet

Facebook Mézművész

fb_mm.jpg

Hírlevél (katt a logóra)

hirlevel_mm_1.jpg

 

 

 

 

 

Friss topikok

Baleset után hogy fogják be a méheket?

2014.07.01. 14:44 Mézművész

Sajnálatos baleset történ tegnap az M5-ösön: összeütközött egy kisbusz és egy személyautó, mely utóbbi utánfutóján méheket szállított, a méhek pedig elszabadultak. A baleset hajnalban történt, de 10 órára már végeztek is a tűzoltók és a szakemberek a terület tisztításával, az autópálya újra járható lett. Többekben felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan sikerült a méheket ilyen gyorsan begyűjteni. Nem, nem lepkehálóval, ahogy egy ismerősöm tippelte. Máris elmesélem a lehetőségeket!

Keresd a méhanyát!

A mi házi méheink családban élnek, melynek összetartója a méhanya. (A köznyelv szereti királynőnek nevezni, de a magyar szaknyelv méhanyának keresztelte el, szemben pl. az angolszásszal, akiknek királynőjük van.) Az összetartó erőt egy feromon jelenti, melyet a méhanya rágótövi mirigye választ ki és anyaterméknek nevezünk. Ez az anyatermék akadályozza meg, hogy a többi nőivarú munkásméh is petét termeljen, de puszta jelenléte a család összetartását szolgálja. Még a heréket is vonzza, a családba csalogatja őket. Az anya az anyaterméket öregedéséig termeli. Az anya körüli méhek, az “udvara” nyalogatja le az anyaterméket az anyáról, és adja tovább a többieknek. Enélkül a méhek nem érzik jól magukat, izgágák, hangosan zúgnak és hosszabb távon halálra vannak ítélve.

A recept egyszerű: keresd meg a méhanyát (aki ebben az időszakban röpképtelen), a többiek köré fognak gyűlni. Persze a gyakorlat nem ilyen egyszerű! Még ha jelölve is van a méhanya, akkor sem könnyű balesetben széttört kaptárak közt méhek felhőjében keresgélni…

Egyébként a Kínában népszerűnek számító “méhruhába öltözés” során is ugyanezt használják ki, amikor méheket csalogatnak testükre a bátrak. Arrafelé főleg méhészek teszik ezt, abban reménykedve, hogy ezáltal piacot teremtenek saját mézüknek. Technikailag úgy történik a dolog, hogy megfogják egy család méhanyját, egy kis kalitkába helyezik és belógatják a delikvens pucér teste elé, akit egy idő után megszállnak a méhek. A 2014-es rekorder, She Ping 45 kg méhet “viselt” magán, de ezzel meg sem közelítette a 2009-es bajnok, Vipin Seth 61,4 kg-os rekordját.

A képen a 2011-es rekorddöntési kísérlet látható. A méhész Lu Kongjiang.

Permetezz vízzel!

A vízpermet megnyugtatja a méheket és a repdeséssel is felhagynak. A kaptár körül téblábolók behúzódnak a kaptárba, egyszerűen hazamennek. “Esik az eső, dolog nincsen” alapon. Hogy melyik méh a nagy zűrzavarban melyik kaptárba menjen, hogy talál haza, azt egy másik illatanyag segíti, melyet az illatmirigy vagy Nasanov mirigy termel. Minden méhcsaládnak más és más az illata, teljesen egyedi. Ez az egyedi illat segít a kaptár azonosításában, rajzás esetén a raj összetartásában, annak helyének jelzésében. Léteznek szintetikusan előállított rajbefogó feromonok is, melyeket szintén be lehet vetni.

Ha a kaptárak össze-vissza törtek, ez csak részlegesen jó megoldás lehet. Mert olyanokba is behúzódnak a méhek a permet elől, azonban újból kikandikálhatnak, eltávozhatnak, ha a permetezés alábbhagy.

Várd meg az estét!

A méhek napnyugta után már nemigen repülnek. Azért is szállítják őket éjjel, hogy a szállítmány akkor tudjon elindulni, amikor már minden dolgozó méh hazaérkezett az aznapi munkából, mindenki a kaptárban van, és senki sem felejtődik otthon. Ha korábban indul a szállítmány, az esetleg még gyűjtőmunkát végző méhek hazatérve nem lelik a kaptárat, és elég nagy eséllyel halálra vannak ítélve (kivéve ha a közelben találnak más családot, mely befogadja őket).

A befogás tehát könnyebb napnyugta után, egészen reggelig, amikor az első napsugár munkára csalogatja a méheket.

 

Egyéb lehetőségek

Forgalmas autópályákon kevés más lehetőség adódik. Egyéb módon rongált kaptáraknál (medvetámadás, szándékos emberi rongálás, stb.) lehet sziszifuszi munkával is eredményt elérni: pl. mézes keretekkel méheket odacsalogatni és begyűjteni, azokat később anyásítani.

komment

Címkék: baleset méhek mirigyek M5 méhbefogás

süti beállítások módosítása