Mifelénk két teának van most a szezonja, július elejétől-végéig. Csak azért szólok, mert mindjárt augusztus... :-)
Az egyik a diólevél-főzet. Június második felétől lehet szedni a diólevelet egészen július végéig. Máskor nem jó, úgyhogy most tegyétek, iziben. Egy kicsit szárítsátok meg, mielőtt leforrázzátok, mondjuk 2-3 napig. Ha télire tennétek el, teljesen szárítsátok ki a leveleket, és úgy mehet az 5 literes befőttes üvegbe lazán, valamilyen levegőző anyaggal fedve. A szárítás jobb, ha nem közvetlen napon történik, én a száraz, de meleg padláson szoktam egy lepedőn.
A recept énnálam (a szennai látogatás után kicsit változtattam rajta)
- 4-5 diófa levél
- fél liter forró víz
5-10 perc ázás után én felengedem meleg vízzel a kancsóban a főzetet - bár tudom, hogy a nagy teások az ilyet főbenjáró bűnnek tartják - majd a leveleket kiveszem és kész. Egyszer véletlenül több órán át úsztak a levelek a vízben, mert el kellett menjek otthonról, ezt meg elfelejtettem, és úgy sem lett semmi baj, finom maradt, nem lett keserű, úgyhogy lehet kísérletezgetni :-)
Azt nem írom le, hogy ez a főzet mi mindenre jó, kismillió helyen megtalálható a neten. Így ahogy van, üdítő nyári ital, kihülve víz helyett is fogyasztható, nem igényel ízesítést. Aki szeretné, az persze megédesítheti mézzel! :-)
A másik tea a borsmenta. Ezt akkor kell szedni, amikor a kis virágkezdemény megjelenik a növény tetjén, épp hogy látszik. Mifelénk nagyon sok van és egész szeptemberig ki fog tartani, folyamatosan nő majd az utánpótlás. A levelet megdörzsölve érezhető a jellegzetes borsmenta illat, nem lehet eltéveszteni! A diófa-levélhez hasonlóan járok el: a padláson szárítom ki.
Ezt a teát nagyon szeretem. Viszont általában nem magában iszom, hanem társítom. Nagymamám most árulta el, hogy nála a teaalap a borsmenta-citromfű és ahhoz szokott harmadik füvet variálni. Mert 3 fűnél több nem kell egy teába, max. még egy negyedik :-) Úgyhogy mostanában egy teatojásba teszem a borsmentát, citromfüvet és a diólevél-morzsalékot. Nagyon kellemes, próbáljátok csak ki. Főleg ebben a borongós időben fog jól esni. És a mézről itt se feledkezzetek meg! :-)