Habos-emeletes-gyertyás torta névnapra nem dukál. Sőt, valahogy teljesen leszoktunk a névnapi tortázásról családilag. De mivel van két kis manócskám, így egész egyszerűen nincs szívem mellőzni a tortákat névnapokon, visszacsempésztem hát őket az életünkbe. Határozottan nem szülinapos külsővel redelkezők jöhetenek csak szóba. Mint ez az übercsokis, duplán mézes, aminek az alapja egy kedves ismerősömtől származik, de már átköltöttem kicsit. A méz egyrészt a tésztába került, másrészt a lekvárom is mézes. Mézes körtelekvár! Ja igen: és aki nem bírja a tömény csokit, lapozzon!
Hozzávalók
- 20 dkg étcsokoládé, min. 60%-os
- 20 dkg tönkölybúza liszt vagy sima liszt vagy felesbe liszt és zabliszt
- 4 dkg nyers kakaópor (lehet karobpor is)
- 1 tk. sütőpor
- 4 tk. instant kávé vagy cirok kávé, ha gyereknek készül
- 4 tojás
- 20 dkg méz
- 2 dl olaj vagy zsiradék, amit használtok
- 4 marék dióbél
- mézes lekvár, nálam körte
Elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és a tortaformát béleljük ki szilikonos sütőpapírral.
- A diót tegyük bele egy uzsis zacskóba (vagy kisméretű nylonzacsiba) és húsklopfolóval összetörjük kis darabokra. Tegyük félre.
- Daraboljuk picire a csokoládét is vagy robotgépben aprítsuk 2-4 mm-es darabkákra. Adjuk hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport.
- Egy másik tálban keverjük össze a kávét 2 ek. langyos vízzel, adjuk hozzá a tojásokat, mézet és az olajat. Keverjük el.
- A két tál tartalmát öntsük össze, keverjük el. A massza felét öntsük a tortaformába, szórjuk meg egyenletesen a dió felével és mehet a forma a sütőbe. 18-20 perc alatt kész is van, ne hagyjátok bent tovább, még ha nem is néz ki teljesen késznek, kihűlve pont jó lesz. Kis hűlés után vegyétek ki a tortalapot a sütőformából, majd a massza másik fele is mehet a formába, diót szórva rá pedig a sütőbe.
- A kész tortalapot megkenjük gazdagon körtelekvárral és a második lapot ráhelyezzük.
További ötletek
- Ha áll egy napot, az csak jót tesz neki. Fedjétek le nylon fóliával.
- Akinek túl sok benne a csoki, adjon mellé egy gombócka vanília vagyit, hogy oldja a töménységet. (A tészta viszont nem lesz száraz, attól nem kell félni! A lekvár pedig tovább puhítja.)
- És persze kipróbálhatjátok más lekvárral is!
Ez nem kifejezetten mézes recept, attól függetlenül, hogy van benne méz bőven. Hamarosan viszont megtartjuk a mézes receptek versenyét! Hogy le ne maradjatok róla, íratkozzatok fel hírlevelünkre >>> ITT!