A Pennsylvania állambeli Pittsburgh városában több étterem is saját kaptárakkal teremt új trendet. A kaptárak az éttermek tetején találhatók, ahol a kíváncsi vendégek akár meg is látogathatják azokat.
Nemrég a Duquesne Club nevű étterem tartott 'Rajzás' fantázianévvel egy klubeseményt, melyen a tetőn termelt mézet ünnepelték és használták fel. A mézet egyébként is a vendéglő konyhájában használják fel, valamint a klubtagoknak értékesítik. Megtalálható a habcsókban, a baklavában, a pikáns szűzpecsenyén, és a klasszikus Bee’s Knees nevű koktélban.
A Duquesne Club tavaly óta tart méheket a tetőn, de csak idén tavasszal vettek el először mézet a méhektől, a négy kaptárból összesen 18 kg-t. Előző évben kétszer is megrajzottak a méheik, ezért adták a klubeseménynek a 'Rajzás' elnevezést. Egy másik helyi vendéglő, a The Porch 2012-ben kezdte a méhészkedést, 68-90 kg mézet termelve évente; kezdetben kettő, idén már négy kaptárral. Elsősorban desszertekben, sajt mellé, illetve pizza tésztában használják fel a mézet. Idén 11 kg-t egy sörfőző vállalkozásnak adnak el.
Bostonban és környékén is egyre népszerűbbek a vendéglőbeli “mézes események”. Júliusban Somerville-ben tartottak egy 10 fogásos mézes lakomát, ahol még méhes performansszal is készültek: Sarah Paterson bajuszt növesztett magának méhekből, ráadásul úgy, hogy egy csípést sem kapott közben.
Josh Reynolds, The Boston Globe (Forrás)
A Cuisine en Locale étteremben az állam tíz méhészete képviseltette magát egy-egy fogással. A menü:
- Mézsörben buggyantott fésűkagyló
- Mézzel szitált kacsamáj pástétom croque-en-bouche
- Ragadós mézes barbeque szósszal meglocsolt Stillman bárányborda
- Mézes sertéslapockával töltött arepa
- Poulet en pot mézzel, citromverbénás nyári zöldség mélange-zsal (zöldköret)
- Propolisszal hintett bárány hasalja MassMex tacoval (lásd lenti első képen)
- Vanília-calamintha-virágporos homár csoda
- Marhakorona mézesléppel és afrikai kék bazsalikom salátával (lásd lenti második képen)
- Nyári fekete áfonya méz sorbet
- Hideg uborkaleves mézes Sophia joghurttal
- Epres zabsütemény citrombalzsamos, mézes mascarponéval
- Sopapilla snack
Josh Reynolds, The Boston Globe (Forrás)
Aaron Allen, éttermi tanácsadó szerint a mézhasználat feltörekvőben van, ahogy egyre jobban épülnek ki a közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolatok (farm-to-table mozgalom) és ahogy az emberek figyelme is egyre inkább a probiotikumok, a szuperételek és az orvosságként is ható ételek felé terelődik. Allen szerint a metropolita területeken igen elterjedt a méz használata, és további széleskörű felhasználásában hisz, akár a gyorséttermeknek is köszönhetően.
A városi (és éttermi) méhészkedés egyre menőbb tehát, már olyan szuper elit helyeken is, mint a Waldorf Astoria New Yorkban vagy a Fehér Ház.
Kíváncsian várom, mikor jelenik meg az első kaptár magyar vendéglő tetején!
***
Hamarosan megtartjuk a mézes receptek versenyét! Hogy le ne maradjatok róla, íratkozzatok fel hírlevelünkre >>> ITT!