Mézművészet

Facebook Mézművész

fb_mm.jpg

Hírlevél (katt a logóra)

hirlevel_mm_1.jpg

 

 

 

 

 

Friss topikok

Mikulás csomag? Csináld magad!

2014.11.07. 14:57 Mézművész

A boltok már telve vannak Mikulásra való édességekkel, lehet tobzódni, hogy akkor most mi legyen. Ha te is ilyen tanácstalan képet vágsz a hiperszupermarketben, mint ez az elkámpicsorodott Miki, akkor olvass tovább!

miki.jpg

Mielőtt bevásárolnál belőlük: mit szólnál, ha te magad készítenéd a zsákba valót? Három javaslatom is van, íme!

1. CSOKIIIIIII!

1_2.jpg

Enélkül nincs Mikulás, persze. És tudtad, hogy te is el tudod készíteni? Ami kell hozzá, az csak a kókuszolaj, a kakaópor, a méz, kevés vanília, és amivel fel szeretnéd turbózni. Ez lehet aszalt gyümölcs, mandula, dió, mogyoró, akármi! Egy tábla csokihoz kelleni fog 50g kókuszolaj, ugyanennyi nyers holland kakaópor és ennél kissé kevesebb méz. Hogy pontosan mennyi, az rajtad áll: miközben minden hozzávalót összekeversz (az olajat előzőleg felmelegíted mikróban vagy a tűzhelyen), kóstolgatod. A masszát aztán bármilyen formába öntheted, én régebben az egybefasírt formát használtam, de ma már kapható szilikon csokiforma is, idén ilyen lesz! (Az ötletet először itt olvastam.)

Ez a csoki kellemesen szétolvad majd a szádban. Vigyázz, a kezedben is! Ajánlott celofánba csomagolni és jobb hűvösen tárolni (spájz, hűtő). Egyértelműen étcsoki, de gyerekek is szeretik, főleg ha meglódul kicsit az a méz... :-) (vigyázzatok azért, nehogy az állag rovására menjen!)

2. Nyalóka

Ezek rendes, kemény nyalókák lesznek, sok-sok napon át elállnak. Azonban képesek felvenni a levegőből a nedvességet, így ajánlott őket celofánba becsomagolni, esetleg hűvösebb, szárazabb helyen tárolni.

2_3.jpg

Előkészületek
Minden legyen előkészítve, kéznél, mert amikor készen vagyunk a főzéssel, nem lesz idő pakolgatni.
Ezek kellenek:
- hurkapálca vagy hústűzdelő pálca és/vagy kis műanyag pálcikák (beszerzési hely: Tesco, Obi, papírbolt)
- szilikonos sütőpapír
- ízesítés – nálam 1/2 kk fahéj és 20 csepp grapefruitmag-kivonat
- egy bögre jeges víz
- öntőforma

Hozzávalók
- 1 bögre kristálycukor
- 1/2 bögre vegyes méz
- 1/4 bögre víz
- ízesítők (nálam 1/2 kk fahéj és 20 csepp grapefruitmag-kivonat)

Elkészítés
Nagyon fontos, hogy az elejétől a végéig kavarni kell. Itt bizony bent állunk a konyhában vagy 20 percen át és kavargatunk szépen, lassan, de ütemesen.

Egy hosszú nyelű tejforralóba beleöntjük a cukrot, a mézet és a vizet (Ha zavar, hogy a mézes bögrében sok méz maradt, ne bosszankodj, tegyél még bele egy keveset és készíts melange-ot magadnak :-) ). Közepes-nagy lángon felforraljuk az egészet. Eléggé habozni fog, nem kell megijedni. Amikor felforrt, csillapítsuk a hőt takarék lángra, de még bugyogjon az egész, csak ne akarjon kifutni. Innentől kb. 15-18 perc kell a végéig, addig is kavargatunk. Amikor letelt a 15 perc, elvégzünk egy próbát. A szirupból egy cseppet csepegtessünk bele a jeges vizű pohárba. Ha abból kemény forma alakul ki a vízben, készen vagyunk. Ha még gumis, vagy nyúlós egy picit, akkor még egy darabig kevergetünk. 1-2 perc múlva újabb próba jöhet. Egyik véglet sem jó, se a gumis, és se a túlfőzött, de ne izguljatok, elég jól el fogjátok tudni dönteni!

Ha elértük a kívánt állapotot, lehet ízesíteni. Kapkodni nem kell, de gyorsan dolgozzunk. Én beletettem a fahéjat és a grapefruitmag cseppeket, elkevertem. Esetleg még ételszínezékkel meg is festhetitek, ha gondoljátok.
Ezután belemertem a szirupot a formába. Ekkor még felesleges a pálcikákat belenyomni, mert jóval később is eldőlnek. A maradékot a sütőpapírra cseppentettem, kis műanyag pálcikákra. Aztán kivittem a teraszra dermedni az egészet, mikor már annyira megkeményedett, hogy beleállítottam a pálcikákat a formákba. A kis pici formátlanokat simán leoperáltam a sütőpapírról (nagyon szépen leválik a szilikonosról) és kész is vagyunk, jöhetnek a gyerekek!
(1 éves kor alatt nem ajánlott!)

nyaloka2.jpg
Illúzióink azért ne legyenek, ez nem egy egészséges valami! Tömény cukor! A méz összes jó tulajdonságát a hosszú főzéssel kioltottuk. Talán a torkot azért finomat csak bevonja, csillapítandó a köhögést, és a grapefruitmag cseppeket is azért tettem bele, hogy torkot fertőtlenítsen, immunrendszert erősítsen. De a fogkefe szűkös időn belül kelleni fog!

nyaloka.jpg

3. Gumicukor

3_2.jpg

Ezt a receptet már olvashattátok az oldalon, ITT találjátok! Trükközhettek karácsonyi ízesítéssel is!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a karácsonyi ajándék ötletekről, iratkozz fel hírlevelünkre >>> ITT! Így nem maradsz le semmiről!

Illetve Facebook oldalunkon megírhatod saját ötleteidet is >>> ITT!

komment

Címkék: mikulás csoki gumicukor nyalóka mikulás csomag

süti beállítások módosítása